Kezdőlap

KERÉKPÁROS VÁNDORTÁBOR

 

Kedves Szülők! Kedves 9-11. osztályos tanulók!

 

A Bolyai János Gimnáziumban mindig is nagy hagyománya volt a különböző természetjáró gyalogos-, kerékpáros- és vízitúráknak, valamint sítáboroknak. Újra szeretnénk éleszteni ezen közösség-összetartó szokásainkat. Az idei nyár végén megszervezzük kerékpáros vándortáborunkat!

A tábor időpontja: 2021.augusztus.14-21.

Úti cél: Dráva mentén Mohácstól Szigetvárig (kb.250 km, nehézségi fok: könnyű)

 

A tábor célja:

-       természetjárás, napi 30-60 km teljesítése

-       egészség- és környezettudatos életmód támogatása

-       megismerni Magyarország természeti értékeit, kulturális örökségét

-       közösségépítés, felejthetetlen élmények

Részletes információk a túráról: https://www.bringasvandor.hu/programok-turak/drava-mente

Kísérő pedagógusok: Szabó Tamás és Kothenczné Kemény Éva

 

Részvételi díj 28.000.- Ft/fő, ami tartalmazza:

  • napi háromszori étkezést a táborozás ideje alatt (első nap vacsora, utolsó nap reggeli);
  • a szállás díját 6 éjszakára, kiépített sátortáborban vagy gyermek- és ifjúsági táborban, ifjúsági szállásokon, kollégiumban,
  • kiváló minőségű kerékpár, 2*20 l-es kerékpáros oldaltáskák és egy kormánytáska, hazavihető technikai póló, valamint szervíz biztosítását;
  • a kulturális, természetismereti és élményprogramok díját;
  • kerékpár, sisak, láthatósági mellény és kulacs biztosítását;
  • és egy kerékpáros túrakísérőt, amelyet a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség biztosít.

 

Az útiköltség: kb.12.000 Ft. Az utazás a tábor helyszínére autóbusszal történik.

A tábort minimum 15 fő jelentkezése esetén szervezzük meg (max.23 fő). Aki szeretne csatlakozni, kérjük, hogy mielőbb jelezze a szervező kollégánál (tel:06205926717). Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével és 7.000 Ft előleg befizetésével lehet, melyeket a Bolyai János Gimnázium titkárságára kell eljuttatni 2021.03.08-ig.

Mindenkinek jó felkészülést és táborozást kívánunk!

 

A kerékpáros vándortáborokról

 

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) célja a hazai tájakon történő kerékpározás népszerűsítse, ezért 2021-ben 10 térségbe várjuk a diákokat a nyári szünidő alatt. A diákok előre megtervezett és biztonságos útvonalakon kerékpározhatnak .A csoportok egy hét alatt – nehézségi szinttől függően - 150-250 kilométert tesznek meg, és egy-két naponta váltanak táborhelyet. Útközben lehetőség van látnivalók megtekintésére, programok igénybe vételére, fürdésre, pihenésre. Táboraink tudatosan „zöld” táborok, ahol nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk. A bringás vándortáborokat úgy terveztük meg, hogy biztonságos és kiépített kerékpárutakon lehessen haladni, vagy, ahol ez nincs, ott kifejezetten kis forgalmú utakon vagy kerékpározható földutakon, töltéseken lehet tekerni. A MAKETUSZ által biztosított kerékpáros túrakísérő az útvonalat jól ismeri.

 

TÚRA BEMUTATÁSA

A csendesen kanyargó Dráva mentén vezető útvonal, a környék nevezetességeit felfedezve, áthalad a Villányi borvidéken és az Ormánság tájegység falvain. Itt lehet igazán megtapasztalni a kerékpártúrázás eredeti élményét, mivel Bringás Vándoraink saját kerékpárjaikon szállítják csomagjukat.

Ezen a túrán nincs csomagszállítás, a csomagját mindenki maga viszi. Ehhez jó minőségű, csomagtartóra szerelhető 2x20 literes, valamint kormányra szerelhető 5 literes túratáskát biztosítunk minden résztvevő számára, de fontos, hogy hálózsákról mindenkinek magának kell gondoskodnia.

 

1. nap: Érkezés Mohácsra (15 – 20 km)

Az első nap programja az érkezési időponttól függően változhat. A szállás elfoglalása és a kerékpárok átvétele után a túrakísérő alapvető kerékpáros túraismereteket oszt meg a résztvevőkkel, melynek része egy kisebb kirándulás a Szent Miklós Vizi- és Taposómalomhoz esetleg tovább a Csele víztározóhoz és Somberekre. Az estét az ismerkedés Mohács városával és a házigazda busó történeti ismertetője teszi teljessé.

Programok: Malom Múzeum, Busó bemutató

Szállás: Mohács, Szentháromság utca 13.

 

2. nap: Mohács - Nagyharsány (40 – 45 km)

A reggeli és összekészülődés után irány Kölked a Duna árterének töltésén, ahol a Gólya Múzeum megtekintése mellet egy háztáji sajtkóstolón is részt vehettek. Aztán tovább tekerünk Sátorhelyre, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely. Innen két irányba is folytatható a túra. Az egyik útvonal délre kanyarodik és útba ejti Majs, Lippó, Kislippó, Magyarbóly falvait és templomait mielőtt megérkeznénk Villányba, a bortermelés dél-dunántúli fellegvárába. A másik útvonal északról ugyanide vezet Nagynyárád és Bóly érintésével. Előbbi településen megismerkedhetünk a kékfestés kézműves mesterséggel, míg utóbbi helyen a Batthyány-Montenuovo család épített emlékeivel. Villányban a pincesoron pihenhetjük ki az eddigi fáradalmakat, de felmászhatunk a Templomhegyi kilátóhoz is. Innen a közeli Nagyharsányi szoborpark következik, ahol szintén lehetőség van a környék panorámájában gyönyörködni. Majd a közeli Nagyharsányban vár a szállás és vacsora.

Programok: Gólya Múzeum, Sajtkóstoló, Mohácsi Nemzeti EmlékhelyKékfestő műhelyBatthyány-Montenuovo Mauzóleum, Nagyharsányi Szoborpark

Szállás: Nagyharsány, Iskola tornacsarnoka

 

3. nap: Nagyharsány - Szaporca (50-55 km)

Reggeli után már vár minket Siklós Vára és a közeli Mária kegyhely, Máriagyűd temploma a Tenkes oldalában. Megint két útvonalon lehet folytatni a túrát és két fürdőhelyet is meglátogathatunk. A siklósi élményfürdő után folytathatjuk a Mattyi tavakhoz és a Dráva töltésen egészen Szaporcáig egy természet közeli útvonalon. Drávaszabolcsi határátkelőnél még egy drávai hajókázáson is rész vehetnek, akik szeretnének némi egyéni szervezéssel. Ha Harkány felé vesszük az irányt, akkor az ottani gyógyfürdő vizében mártózhatunk, majd már kisebb ormánsági településeken át (melyek közül Kóróson és Adorjáson is fakazettás református templomokat csodálhatunk) érkezünk Szaporcára. Itt már vár a Duna Dráva Nemzeti Park látogatóközpontjának bemutatója, majd az Eperfa Tájház hangulatos környezetében vacsorázhatunk. Utána még a közeli falvakat is felfedezhetjük az esti szürkületben.

Programok: Siklósi várMáriagyűdi kegytemplomSiklósi termálfürdőDDNP Szaporcai Látogató KözpontHajózás a DrávánKórósi templomAdorjási templom

Szállás: Kolokán Szálló, Szaporca

 

4. nap: Szaporca - Drávagárdony (60-65 km)

Ezen a napon szintén két útvonalból lehet választani. A hosszabb és jobb állóképességet igénylő útvonal főleg a Dráva töltésén halad és kis kitérővel számos helyen megtekinthető „Európa Amazonja”, kis kikötők, horgászhelyek, homokpadok. De azért a közeli falvaktól sem leszünk távol, ahol az ormánsági táj kis templomtornyokkal töri meg a látóhatárt. A másik útvonal a „civilizációban” halad. Országúton járjuk végig a falvakat és nagyobb településeket. Vajszlón a Kodolányi János Múzeumot, Sellyén a Draskovich kastélyt és arborétumot valamint a strandot is útba ejthetjük. Potonytól már az előző verzióval azonos módon érkezünk Drávagárdonyba, aznapi szállásunkra.

Programok: Kodolányi MúzeumDraskovich Kastély és arborétumSellyei strand

Szállás: Drávamenti Vándor Tanya, Drávagárdony

 

5. nap: Drávagárdony - Barcs (40-60 km)

Ez a nap lehet hosszabb vagy rövidebb a csapat igényeinek megfelelően. Útvonalunk legnagyobb, határ menti települése nincs messze a Dráva menti kerékpárúton, de számos kitérőt és programot be lehet iktatni. Szabad fürdőzés a folyóban az egyetlen engedélyezett helyen a határátkelő híd árnyékában vagy a Barcsi termálfürdőben, kastély és romkastély látogatás, a Barcsi-ősborókás, kitérő Drávaszentesre, a Dráva Kapu bemutató központhoz vagy csak egy séta a városközpontban mind része lehet a napnak.

Programok: Barcsi szabad strand, Barcsi termálfürdőKremsier-romkastély, Középrigóc (volt Széchenyi-kastély), Dráva Kapu Látogató Központ

Szállás: Széchenyi Ferenc Gimnázium kollégiuma, Barcs

 

6. nap: Barcs – Szigetvár (40- 50 km)

Az utolsó kerékpáros napon ismét több útvonalból választhattok és az előző nap kimaradt programjait is be lehet pótolni. Búcsút intve a Drávának különböző hosszúságú és nehézségű útvonalakon Szigetvár a végcél, ahol a fő látványosság Zrínyi Miklós vára és a török hódoltság emlékei, de itt is egy termálfürdő segíthet pihentetni fáradt a lábakat. Út közben ismét kastélyok, falvak, templomok, erdők kísérnek és várnak vissza jövőre is.

Programok: Szigetvári VárSzigetvári termál strandBiedermann-kastély és kertje

Szállás:Szigetvári kemping

Látnivalók

Malom Múzeum, Gólya Múzeum, Mohácsi Nemzeti Emlékhely, Kékfestő műhely, Batthyány-Montenuovo Mauzóleum, Nagyharsányi Szoborpark, Siklósi vár, Máriagyűdi kegytemplom, DDNP Szaporcai Látogató Központ, Kórósi templom, Adorjási templom, Kodolányi Múzeum, Draskovich Kastély és arborétum, Kremsier-romkastély, Középrigóc (volt Széchenyi-kastély), Dráva Kapu Látogató Központ, Szigetvári Vár, Biedermann-kastély és kertje 

Közelgő események

No events

Eseménynaptár

September 2021
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

 

 

Tanulást segítő appok

Letölthető diákjaink által fejlesztett appok:

- App-a.apk

- dolgozapp.apk

- Learning_Machine_v1.apk

- Memoria.apk

- MilAxe.apk

- Pilots_Memory.apk

 

Megújult honlapunk

Kedves látogató!

Honlapunk megújult, a régi honlap anyagai továbbra is elérhetőek a itt:
archivum