Kezdőlap

A lengyel-magyar barátság eszméjének, a két ország számos történelmi kapcsolatának megismerése volt a célja annak a pályázatnak, amelyet a Wacław Felczak Alapítvány (https://wfa.hu) hirdetett meg magyarországi középiskolák számára. A Bolyai János Gimnázium 10.B osztályának történelemtanára és osztályfőnöke sikeresen pályáztak az Alapítványhoz, ez tette lehetővé június elején az osztály emlékezetes kirándulását Dél-Lengyelországban.

Az út során érintendő emlékhelyekkel, történelmi kapcsolódási pontokkal már a kirándulást megelőző hetekben ismerkedtek a diákok órai és otthoni munkák során. A látnivalókról, jeles történelmi személyekről és eseményekről az osztály egy-egy tanulója rövid előadásokkal is felkészült.

Árva vára volt az első megálló, ahol angol nyelvű idegenvezetéssel járhatták be a több évszázadon át a Thurzó család és leszármazottai birtokában lévő vár mintegy 600 lépcsőjét. Innen a történelmi Magyarország egyik legészakibb településére, Orawkára vezetett az útjuk. A főút mellett található szép fatemplomban ma 49 magyar szent festett képe látható, így érthető, hogy Orawka templomát gyakran nevezik a magyar szentek templomának is. A délután és az este nagy részében Krakkó történelmi belvárosát fedezhették fel a tanulók.

Kirándulás második napján Tarnówban jártak a diákok, Bem tábornok születési helyén. ahol hamvait is őrzik – ég és föld között „lebegve”. Bem apó szobránál koszorúzással és rövid megemlékezéssel idézték fel a tábornok életének főbb állomásait, a szabadságharcban betöltött szerepét, majd tiszteletüket tették szarkofágjánál is. A délután során végigjárták a Wawelt, a székesegyházban emlékszalagot helyeztek el Szent Hedvig királynő és Báthori István sírjánál. A Jagelló Egyetem néhány épületét megtekintve megemlékeztek az egykor itt tanuló magyarokról, majd Balassi Bálint emléktáblája előtt fejezték be történelmi sétájukat. Az este látványos programját, a Sárkány-fesztivált a Visztula partjáról, százezres sokadalomból nézhették végig.

A hazautazás során megálltak Limanovában, az I. világháború egyik csatájában harcoló 9. Nádasdy-huszárezred elesett katonáinak temetőjénél. Megkoszorúzták Muhr Ottmár parancsnok emlékművét, és megemlékeztek a csata történetéről. Utolsó programként a Pieniny Nemzeti Parkban egy dunajeci tutajozást választottak.

A kirándulás előtt meghirdetett fotópályázat legjobb képeit a nyári szünet végén kiállításon mutatja be majd az osztály az iskola többi tanulójának. 

Köszönet illeti a Támogatót, a Wacław Felczak Alapítványt, hogy segítséget és 1.500.000 Ft támogatást nyújtott a lengyel-magyar közös történelmi emlékek felidézésében, a kapcsolatok megújításában és az élményalapú tanulás megvalósításában.

 

 

 

Közelgő események

No events

Eseménynaptár

September 2020
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

 

Nemzeti Összetartozás Napja 2020

 

 

Tanulást segítő appok

Letölthető diákjaink által fejlesztett appok:

- App-a.apk

- dolgozapp.apk

- Learning_Machine_v1.apk

- Memoria.apk

- MilAxe.apk

- Pilots_Memory.apk

 

Megújult honlapunk

Kedves látogató!

Honlapunk megújult, a régi honlap anyagai továbbra is elérhetőek a itt:
archivum