Kezdőlap

Ariadne fonala“

Hogyan tájékozódjunk a képzések útvesztőjében?

Az„Ariadné fonala“elnevezésű Erasmus+ projekt az európai fiatalok pályaválasztási és képzési lehetőségeit térképezte fel.

Jelenleg nagyon komoly problémát jelent az Európai Unión belül élő fiatalok számára, hogy eldöntsék, merre induljanak tovább az iskolából, milyen szakképzést, felsőoktatási képzést, egyáltalán milyen pályát válasszanak. Annyi képzési forma és továbbtanulási lehetőség áll a rendelkezésükre, hogy bizony nagyon könnyű eltévedni ezeknek az útvesztőjében.

A Gymnasium Lehrte (Németország), a Ventspils Tehnikum (Lettország) és a Zerspol Skzekol Jezowem (Lengyelország) diákjaival és tanáraival fogtunk össze annak érdekében, hogy segítséget nyújtsunk ehhez az égető problémához.

Hogy megfelelő tapasztalatra tegyünk szert, végiglátogattuk a partnerországok intézményeit, ahol megismerkedtünk az ott működtetett pályaorientációs lehetőségekkel, a helyi tanulási és munkavállalási lehetőségekkel. Fejlesztettük önismeretünket és pályaválasztási kompetenciánkat.

A projektfolyamat végére egy nemzetközi weboldalt hoztunk létre, amely bemutatja a projektben részt vevő országok oktatási rendszerét, továbbtanulási kínálatát, s az adott intézmény régiójában fellelhető munkalehetőségeket. 

A hatékony segítségnyújtás mellett a másik célunk az volt, hogy nemzetközivé tágítsuk a pályaválasztást, megmutatva azt, hogy európai térben gondolkodva talán könnyebb megoldást találni akár a munkaerőhiányra, akár a munkanélküliségre.

Azok a fiatalok, akik saját lakóhelyükön nem találják meg a megfelelő képzést vagy lehetséges munkahelyet a kiválasztott szakmához, talán egy másik európai országban lelik meg a megoldást.

A honlap lehetőséget nyújthat arra, hogy egyetemek és cégek elérhetőségei, továbbtanulási rendezvények (nyílt napok, előadások, kiállítások) időpontjai, valamint kompetencia- és személyiségtesztek is elérhetők legyenek.

Ha mindez megvalósul, akkor reményeink szerint könnyebbé válik a fiatalok számára a saját erősségeik felismerése, érdeklődési körük konkretizálása, s ezáltal saját jövőjük felépítése.

Bízunk abban, hogy egy ilyen weblappal csökkenteni lehet a pályakezdő fiatalok munkanélküliségét, és megelőzhetővé válik az, hogy nagy számban félbeszakítsák a már elkezdett képzéseket.

Hogy az általunk tervezett honlap teljes terjedelmében, azaz az EU összes tagállamát tartalmazva létrejöhessen, szükségünk van az Európai Parlament illetve az Európai Bizottság támogatására, hiszen a koncepció átfogó megvalósítása mind tartalmi, mind anyagi szempontból meghaladja az Erasmus+ projekt kereteit.

 

Német munkanyelvű Erasmus+ projekt indul a Bolyaiban

Öt ország egy-egy iskolája fogott össze az EU támogatásával annak érdekében, hogy az európai fiatalok több segítséget kapjanak a pályaválasztásban. A pályázat címe: Ariadné fonala – kiútkeresés a pályaválasztás európai labirintusából.

A részt vevő német, lengyel, lett, magyar és belga diákok egy közös többnyelvű pályaválasztási honlapot fognak létrehozni, amelyen közzéteszik élményeiket, tapasztalataikat valamint a projekt során szerzett információikat.

Az első diáktalálkozóra Németországban került sor, amelyet a koordinátor iskola, a Gymnasium Lehrte (Hannover) szervezett. 

 

ARIADNÉ FONALA NYOMÁBAN A BOLYAISOK

 

Erasmus+ találkozó volt március utolsó hetében a Bolyaiban. A program címe: Ariadné fonala, avagy kiútkeresés a pályaválasztás európai labirintusából. Lett, lengyel, német és magyar diákok közösen dolgoznak egy európai projektben, aminek középpontjában a részt vevő országok pályaválasztási és képzési rendszerei állnak.

A projekt ötlete 2015-ben született Portóban, ahol a jelenleg együttműködő iskolák képviselői egy német nyelvű projektmenedzser képzésen vettek részt. Nem volt nehéz megtalálni a közös témát, hiszen a pályaválasztás, a piacképes felsőfokú képzés kiválasztása egész Európában feladja a leckét a fiataloknak.

A partnerintézmények arra törekszenek, hogy megmutassák a helyi specialitásokat, jó gyakorlatokat, s ezzel újabb lehetőségekre, sajátos megoldásokra hívják fel a többi országból érkező diákok és tanárok figyelmét. A 2016 decemberében a Hannover mellett fekvő Lehrte gimnáziumában létrejött első találkozó során a külföldről érkező diákok belekóstolhattak a német munkahelyi gyakorlat rendszerébe, különböző cégeknél próbálhatták ki magukat egy-egy munkanapra. 

A Bolyai, mint szervező intézmény arra törekedett, hogy elsősorban a kecskeméti lehetőségekre hívja fel a figyelmet. Ezért a kecskeméti találkozót a Pallasz Athéné Egyetemmel, a BKM Pedagógiai Szakszolgálat továbbtanulási és pályaválasztási tanácsadójával, valamint az Új Nemzedék Kontaktponttal együttműködve valósította meg.

Nagy érdeklődést keltő program volt az Univer Mindszenty úti telephelyének meglátogatása. A külföldi és magyar diákok mindegyike lenyűgözve figyelte a gyártási folyamatokat, lelkesen kóstolta a finom gyümölcsleveket és pékárukat. A Mercedes gyár a német fiatalok számára is különleges élményt nyújtott, a hatalmas csarnokok, a programozott szerelési folyamat, a precízen dolgozó robotok látványa magával ragadta a diákcsoport tagjait.

A program Lengyelországban folytatódik, s távlati céljai között szerepel egy közös honlap létrehozása, amelynek az a feladata, hogy átláthatóbbá tegye és ezzel megkönnyítse a diákok iskola- és pályaválasztását. 

 

Bolyaisok Lettországban

Utolsó előtti állomásához érkezett a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium nemzetközi pályaorientációs projektje

 

A Bolyai János Gimnázium hat németes diákja vett részt azon az Erasmus+ pályázati kereteken belül szervezett találkozón, amelyet ez alkalommal a lettországi Ventspils Tehnikumsban rendeztek. A nemzetközi – lengyel, lett, német és magyar részvétellel bonyolított – projekt célja az, hogy elkészüljön egy olyan többnyelvű weblap, amely segítséget nyújt Európán belül a pályaválasztásban. A weblap látogatói információkat kaphatnak a továbbtanulási lehetőségekről, az egyetemekről, egyes szakokról, illetve tájékozódhatnak az őket érdeklő szakmákról is.

A projektmunka következő állomása Brüsszel, ahol az utolsó simítások után a részt vevő iskolák képviselői felajánlják az elkészült weblapot az Európai Parlamentnek.

 

 

Javaslatot nyújtottak be Brüsszelben a bolyaisok

2018. november 28-án az Európai Néppárt meghívására a Bolyai János Gimnázium képviselői egy reggelivel egybekötött megbeszélésen vettek részt. A rendezvényen magyar részről Bocskor Andrea EP-képviselő, a kulturális és oktatásügyi bizottság alelnöke valamint Petri Bernadett, az Európai Bizottság Navracsics Tibor vezette kulturális kabinetjének tagja jelent meg.

Az Erasmus+ program égisze alatt szerveződő német, lengyel, lett és magyar összefogással megvalósult „Ariadné fonala” elnevezésű projekt során a résztvevő iskolák egy kétnyelvű (angol-német) weblapot hoztak létre, amely hatékonyan segítheti a pályaválasztás előtt álló fiatalokat a döntésben. A honlap nemcsak a felsőoktatási intézményekhez és munkaerőt kereső cégekhez vezető linkeket tartalmazza, hanem bevezet az egyes országok iskolarendszerébe, bemutatja a különböző felvételi rendszereket, segítséget nyújt a pályaválasztáshoz szükséges egyéni kompetenciák feltérképezésében.

A projekt egyöntetű tetszést aratott, s a nemzetközi tanár- és diákcsoport a bemutatót követően a megjelent képviselők támogatását kérték ahhoz, hogy az Európai Bizottság anyagilag és szakmailag is támogassa a kezdeményezés összeurópaivá tételét, amely hozzájárulhat az unión belüli munkanélküliség és szakemberhiány enyhítéséhez. Első lépésként, az eredmények közismertté tétele érdekében a projekt szerepelni fog a legújabb Erasmus+ katalógusban.

 

Galéria:http://www.bolyai-kkt.sulinet.hu/pwg/index.php?/category/392

Letöltések:

Willkommen_an_der.pptx

- Das_Bildungssystem_in_Lettland.pptx

- Edited_praktika.pptx

- Bildungssystem_in_Polen_nach_der_Reform_1999.pptx

 

 

 
 


 

 

 

 

 

 

 

Közelgő események

No events

Eseménynaptár

March 2021
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

 

 

Tanulást segítő appok

Letölthető diákjaink által fejlesztett appok:

- App-a.apk

- dolgozapp.apk

- Learning_Machine_v1.apk

- Memoria.apk

- MilAxe.apk

- Pilots_Memory.apk

 

Megújult honlapunk

Kedves látogató!

Honlapunk megújult, a régi honlap anyagai továbbra is elérhetőek a itt:
archivum